Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır

AĞIZ KANSERİ NEDİR ?

Ağız kanseri baş ve boyun bolgesindeki hücrelerin buradaki dokulara ve lenf nodlarına zarar verecek şekilde aşırı çoğalmasıdır. Ağız kanserlerinin görülme sıklığı lösemiden, beyin, karaciğer, kemik ve mide kanserlerinden daha fazladır. Tümör denilen hücre büyümeleri iyi huylu (benign) de olabilir, kötü huylu (malign) de olabilir. Malign tümörler kanser diye adlandırılır ve kan akışı ile vücudun diğer organlarına yayılabilir. Benign tümörler kanser diye adlandırılmaz ve cerrahi olarak alındıktan sonra tekrarlamazlar.

AĞIZ KANSERLERİ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR ?

• Sigara,tütün kullanımı,
  • Aşırı alkol tüketimi,
  • Güneş ışığında fazla kalma
  • Ailede daha önce kanser geçiren bireylerin varlığı
  • Yaş (yaş arttıkça görülme sıklığıda artar)
  • HPV gibi viral enfeksiyonlar

Bazı uyuşturucu ilaç veya bitki kullanımları kanser görülme riskini arttırır. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Özellikle 50 yaş üstü erkekler risk grubudur.

Ağız kanserlerinin erken teşhisi tedavide iyileşme açısından kilit rol oynar. Bu hastalığın erkenden teşhis edilmesi hastaya ve muayene eden hekime bağlıdır. Unutmayın vücudunuzu en iyi siz tanırsınız, ağız ve etrafında normal olmayan bir büyüme iki haftada geçmeyen bir yara gördüğünüzde mutlaka geç kalmadan bir dişhekimine danışmalısınız.

EVDE AYNAYA BAKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?

Baş ve Boyun Bölgesi : Aynaya baktığınızda vücudunuzun sağ ve sol tarafı birbiri ile simetrik olmalıdır. Tek taraflı asimetrik konumlanmış herhangi bir şişlik, çıkıntı ya da büyüme var mı?
Yüz : Yüzde renk veya şekil olarak değişiklikler var mı, ayrıca yaralar ve benlerde anormal bir buyume var mı?
Boyun: Boynun yan bölgelerinde ve alt çenenin altına doğru şişlikler veya hassasiyet var mı?
Dudaklar: Dudakları elinizle kontrol edin içlerine bakın herhangi bir renk değişimi, yara ya da dokuda değişiklik var mı?
Yanaklar: Yanakların iç kısmındaki hafif kırmızı, beyaz ya da daha koyu izler genelde tehlikeli değildir. İşaret parmağıızı yanakların içinde gezdirdiğinizde herhangi bir şişlik ya da hassasiyet var mı?
Ağız Tavanı: Başınızı hafif geriye doğru attığınızda o bölgede renk değişimi ya da şişlik var mı?
Ağız Tabanı ve Dil: Bu bölgede de dilin her iki tarafında da herhangi bir renk değişimi geçmeyen bir yara, şişlik var mı?

AĞIZ KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

• Dudakta, ağız içinde veya boğazda asimetrik şişlik
  • Dişetinde, dil ve ağız içinde beyaz veya kırmızı renkli geniş yama şeklinde lezyonlar
  • Ağız içinde sebepsiz başlayan kanamalar
  • Ağız içinde ağrı veya sebepsiz uyuşukluk
  • Geçmeyen boğaz ağrısı
  • İki hafta içinde iyileşmeyen yaralar
  • Dişlerde sebepsiz sallanmalar
  • Protezleri kullanmada zorluk
  • Ağızda anormal tat

AĞIZ KANSERİNİN TEDAVİSİ

Tedavinin başarısı kanserin hangi evrede teşhis edildiğine bağlıdır. Ne kadar erken teşhis edilirse tedavi o kadar başarılı sonuçlanır. Ağız kanserlerinin tedavisinde başlıca 3 tedavi yöntemi vardır; cerrahi, radyo terapi ve kemoterapidir.
Özet olarak, her hastalıkta olduğu gibi ağız kanserlerinde de erken teşhis hayat kurtarıcıdır. Dilinizde dudağınızda veya ağız bölgesinde herhangi bir anormallik gördüğünüzde vakit kaybetmeden dişhekimine başvurmalısınız. Düzenli dişhekimi kontrollerine devam etmek ağız kanserlerinin erkenden teşhisini sağlar.

Eklenme Tarihi : 07-04-2022 14:18:27